Salutul în judo

Salutul în judo. Tipuri de salut

Salutul în judo este o formă de manifestare a respectului față de adversar, partenerul de antrenament, profesor, dar și față de colectivul din care acesta face parte. Cu atât mai mult în competiție, unde dorința de a învinge este foarte mare, politețea, corectitudinea și respectarea regulamentului nu trebuie să fie neglijate de judokani.

Salutul în judo se execută la începutul și la sfârșitul deverselor forme de practicare a judoului.

Salutul în judo se poate executa în două forme:

      • salutul din picioare (RITZUREI);
      • salutul din poziția pe genunchi pe călcâie așezat).

Salutul din picioare în judo (RITZUREI)

Salutul în judo din poziția în picioare este folosit de judokani la începutul dar și la sfârșitul competițiilor, precum și în procesul instructiv educativ din cadrul lecțiilor de judo sau a lecțiilor de antrenament.

Salutul în judo din poziția în picoare se esxecută din poziția stând, cu picioarele apropiate și cu vârful picioarelor depărtate la o lățime de aproximativ 10 cm (o palmă). Din această poziție sportivii se vor apleca înainte, din trunchi, aproximativ 30 de grade, cu palmele alunecând pe partea anterioară a coapsei. Aceștia vor menține această pozție cca. 3 secunde după care vor reveni la poziția inițială stând (vedeți figura 1).

Salutul în judo din poziția în picioare
Fig. 1 - Salutul în judo din poziția în picioare

Salutul în judo din poziția pe genunchi (ZAREI)

Salutul în judo din poziția pe genunchi are un caracter mai ceremonios și se folosește mai des în Orient. Acest tip de salut se folosește la începutul sau la sfârșitul unei lecții colective sau în Kata cu precădere spre latura superioară a sălii de judo.

Execuția acestui tip de salut prezintă următorul mecanism tehnic: din poziția stând, sportivul retrage piciorul stâng în poziția așezat pe genunchi la nivelul vârfului piciorului drept. Palma dreaptă este așezată normal pe genunchiul piciorului drept. După aceea se așează genunchiul drept pe sol, la același linie frontală cu genunchiul stâng, iar bazinul pe călcâie. Acestea se execută simultan cu suprapunerea tălpilor picioarelor. Palmele vor fi plasate pe părțile anterioare a coapselor cu degetele orientate spre interior. Din această poziție sportivul va așeza palmele pe saltea, în fața genunchilor și o dată cu îndoirea brațelor și corpul se îndoaie înainte spre saltea. Se menține această poziție aproximativ trei secunde după care se revine la poziția inițială (vedeți figura 2)

Salutul în judo din poziția pe genunchi
Fig. 2 - Salutul în judo din poziția pe genunchi

Lasă un răspuns