Testul de creatinină este un „instrument” de măsurare a cât de bine își îndeplinesc rinichii funcția de filtrare a deșeurilor din sânge. Dar ce este creatinina? O întrebare al cărei răspuns îl vom afla în rândurile acestui articol.
Cuprinsul articolului
Ce este creatinina?
Creatinina este un deșeu chimic din sângele nostru care ajunge în rinichi pentru a fi filtrat, iar mai apoi eliminat prin urină. Acest deșeu chimic denumit creatinină este rezultat ca produs secundar al activității musculare normale. Prin urmare, cu cât o persoană prezintă mai multă masă musculară cu atât produce mai multă creatinină. Creatinina este un indicator important al organismului, aceasta reflectă atât cantitatea de mușchi a unei persoane, cât și calitatea funcționării rinichilor.
Conform DEX 2012:
„CREATININĂ s.f. Derivat al creatinei, care se găseşte în sânge şi în urină. [Pr.: cre-a-] — Din fr. creatinine.”
Conform Wikipedia.org:
„Creatinina (din greaca veche: „kreas” = carne) este un produs de descompunere a fosfatului de creatină din metabolismul muscular și proteic. Este eliminat într-un ritm constant de către organism (în funcție de masa musculară).”
Dictionary.com definește creatinina astfel:
„Creatinină = [substantiv biochimie] 1. un produs final cristalin al metabolismului creatinei, C4H7N3O, care apare în urină, mușchi și sânge.”
Miller-Keane Encyclopedia and Dictionary of Medicine, Nursing, and Allied Health, Seventh Edition definește creatinina ca fiind:
„Creatinina = un compus azotat format ca produs final al metabolismului creatinei. Se formează în mușchi în cantități relativ mici, trece în sânge și este excretat prin urină. Un test de laborator pentru nivelul creatininei din sânge poate fi utilizat ca măsurătoare a funcției renale.”
McGraw-Hill Concise Dictionary of Modern Medicine definește creatinina astfel:
„Creatinină = produsul final al metabolismului creatinei, care este excretat în urină; creatinina poate fi utilizată pentru a diagnostica și monitoriza insuficiența renală; creatinina poate fi măsurată în lichidul amniotic pentru a determina vârsta gestațională – indicele de maturitate fetală.”
Gale Encyclopedia of Medicine definește creatinina astfel:
„Creatinină = subprodusul metabolizat al creatinei , un acid organic care ajută organismul să producă contracții musculare . Creatinina se găsește în sânge și în țesutul muscular . Este eliminat din sânge de către rinichi și excretat prin urină.”
Așa cum reiese din definițiile de mai sus, culese din manuale și dicționare de specialitate, creatinina este un produs rezidual rezultat prin catabolismul fosfocreatinei ce este filtrată de rinichii, deși o cantitate mică a acesteia este secretată activ. Orice modificare a nivelului creatininei din sânge este legată de excreție și, prin urmare, reflectă funcția renală.
Creatinina și valorile normale ale acesteia în organism?
Majoritatea bărbaților cu funcție renală normală au aproximativ 0,6 până la 1,2 mg/dl (miligrame/decilitru) de creatinină. Valorile de creatinină la majoritatea femeilor cu funcții renale normale au între 0,5 și 1,1 mg/dl de creatinină. Nivelul de creatinina la femei este de obicei mai scăzut decât la bărbați. Acest fapt se datorează masei musculare mai reduse la femei decât la bărbați.
Clearance-ul creatininei este o măsură a cât de bine filtrează rinichii creatinina din fluxul sanguin pentru excreția prin urină.
Clearance-ul creatininei este de obicei determinat dintr-o măsurătoare a creatininei într-o probă de urină de 24 de ore și dintr-o probă de ser prelevată în aceeași perioadă de timp. Cu toate acestea, pot fi utilizate perioade de timp mai scurte pentru probele de urină. Momentul precis și colectarea probei de urină este importantă.
Clearance-ul creatininei este raportat ca mililitri (ml) de creatinina pe minut (min.) pe suprafata corporala (BSA) (ml/min./BSA).
Pentru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 19 și 75 de ani, intervalul tipic de creatinină este de 77 până la 160 ml/min./BSA.
La femei, în funcție de vârstă, pentru clearance-ul creatininei este următorul: 18-29 de ani: 78 până la 161 ml/min./BSA; 30-39 de ani: 72 până la 154 ml/min./BSA; 40-49 de ani: 67 până la 146 ml/min/BSA; 50-59 de ani: 62 până la 139 ml/min/BSA; 60-72 de ani: 56 până la 131 ml/min/BSA.
ATENȚIE! Conținutul acestui articol este furnizat strict în scop informativ și nu a fost conceput ca un sfat medical sau ca un substitut pentru sfatul medical al unui profesionist din domeniul medicinei.
Bibliografie
- Davita.com, What Is Creatinine?, https://shorturl.at/vwGJW, Vizitat la 22 ianuarie 2024;
- Sciencedirect.com, Creatinine, https://shorturl.at/egpM1, Vizitat la 22 ianuarie 2024;
- Kidney.org, Creatinine, https://shorturl.at/wAJQ7, Vizitat la 22 ianuarie 2024;
- Mayoclinic.org, Creatinine test, https://shorturl.at/gosVX, Vizitat la 22 ianuarie 2024;
- Wikipedia.org, Creatinine, https://shorturl.at/jzHI2, Vizitat la 22 ianuarie 2024;
- Thefreedictionary.com, Creatinine, https://rb.gy/a3phys, Vizitat la 22 ianuarie 2024;
- Dictionary.com, Creatinine, https://rb.gy/3sdb8n, Vizitat la 22 ianuarie 2024.