Grupul de vitamine B cuprinde o serie de opt vitamine și anume: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Din grupul de vitamine B, o importanță deosebită o prezintă vtaminele B1, B2, B6 și B12, iar în acest articol o să vorbim despre rolul acestor vitamine în organism și care sunt alimentele bogate în vitamina B.
Cuprinsul articolului
Vitamina B1 sau aneurina
Vitamina B1 se mai numește vitamina antiberiberică pentru că lipsa acesteia produce boala numită beriberi sau polinevrită. Poartă numele de aneurină, deoarece lipsa acesteia din organism afectează funcționarea sistemului nervos.
Alimente bogate în vitamina B1
Vitamina B1 are o compoziție chimică complexă și se găsește în cantități suficiente în alimente de origine vegetală și animală. Ca alimente bogate în vitamina B, amintim: drojdie de bere, nuci, alune, castane, coaja fructelor de cereale (grâu, orez), măceșe, rinichi, ficat, carne de porc slabă, carne de gâscă etc.
Vitamina B1 face parte din grupa vitaminelor hidrosolubile, însă are solubilitate redusă și se distruge ușor prin încălzire. Pentru înlăturarea pierderilor în timpul gătitului, se recomandă fierberea înăbușită a alimentelor.
Rolul vitaminei B1 în organism
Vitamina B1 intervine în metabolismul glucidic, favorizând reținerea glicogenului în ficat, precum și transformarea în lipide a glucidelor în exces.
Hipovitaminoza B1 duce la tulburări ale functiilor sistemului nervos (paralizii, tulburări psihice, nevralgii etc.), ale mușchilor (atrofii), inimii (insuficiențe cardiace), dă hipotensiune etc.
Avitaminoza B1 dă boala numită beriberi, care se manifestă prin: tulburări nervoase, lipsă de poftă de mâncare, oboseală, tulburări cardio-vasculare, tulburări în metabolismul apei etc.
Necesarul zilnic de vitamina B1
Necesarul zilnic de vitamina B1 este de 0,5–,75 mg. La femeile gravide, în perioada de alăptare și la copiii în creștere este necesară o cantitate mai mare.
Vitamina B2 sau riboflavina
Vitamina B2 se mai numește și riboflavină sau vitamina de creștere. Are o compoziție chimică foarte complexă. Este o substanță cristalină, de culoare galbenă, făcând parte din grupul pigmenților numiți flavine. Rezistă la temperatura de 120°C, se distruge însă ușor prin acțiunea razelor ultraviolete.
Alimente bogate în vitamina B2
Vitamina B2 se găsește în drojdie de bere, fasole, grâu, mazăre, boabe de grâu, spanac, cartofi și unele produse animale ca: ficat, rinichi, ouă, lapte, brânză groasă.
Rolul vitaminei B2 în organism
Vitamina B2 are un rol extrem de important în procesele de creștere și de respirație celulară, datorită faptului că intră în compoziția fermentului respirator galben, descris de Warburg.
Avitaminoza B2 duce la tulburări oculare, care se manifestă prin fotofobie (frică de lumină), cataractă (opacifierea cristalinului) etc.
Necesarul zilnic de vitamina B2
Cantitatea de vitamina B2 necesară organismului este de 2-3 mg/24 ore.
Vitamina B6 sau piridoxina
Vitamina B6, denumită și piridoxină, rezistă la temperatura de 100°C.
Alimente bogate în vitamina B6
Vitamina B6 se găsește într-o serie de alimente precum: drojdia de bere, cereale, ficat, creier, rinichi, carne de vită, carne de pește etc.
Rolul vitaminei B6 în organism
Vitamina B6 intră în construcția unui număr de fermenți cu rol în procesele oxidoreductoare. Are, de asemenea, rol în sinteza hemoglobinei prin fixarea fierului (Fe) în moleculă.
Vitamina B6 joacă un rol deosebit în reglarea activității sistemului nervos. Mai mult decât atât, înlesnește instalarea inhibiției. În lipsa acestei vitamine, pot surveni tulburări nervoase grave și dermatite.
Vitamina B12 sau cobalamina
Vitamina B12, denumită și cobalamină, este singura vitamină care conține în molecula sa un metal, având un atom de cobalt. A fost izolată din ficat și rezistă la temperatura de 120°C.
Alimente bogate în vitamina B12
Principalele alimente bogate în vitamina B12 sunt: ficatul, splina, rinichii, mușchii, drojdia de bere, pâine integrală etc.
Rolul vitaminei B12 în organism
Vitamina B12 are un rol deosebit în eritropoiză, stimulând maturarea eritrocitelor și trecerea lor în sânge. Favorizează sinteza acidului ribonucleic și a colinei – substanță lipotropă care ferește ficatul de infiltrații grăsoase.
Vitamina B12 se folosește în combaterea anemiei pernicioase (anemia gravă) și în tulburările de creștere, stimulând creșterea.
Deoarece vitamina B12 se sintetizează și în organism, nu se cunosc tulburări de carență în legătură cu aceasta.