Straturile periostului

Periostul. Straturile periostului

Periostul este o membrană conjunctivă ce se găsește la periferia diafizei unui os. Deci, periostul este o componentă membranoasă a diafizei unui os, alături de țesutul osos compact și măduva osoasă. Periostul se găsește atăt la oasele adulte, cât și la oasele în curs de dezvoltare sau creștere.

Periostul este o membrană conjunctiv-fibroasă cu o structură caracteristică, alcătuit din două straturi. Straturile periostului sunt: pătura externă (periost fibros) și pătura internă (periost osteogen).

Pătura externă sau periostul fibros

Pătura externă este unul din straturile perostului care poartă denumirea de pătură fibroasă sau periost fibros. și este formată dintr-un țesut conjunctiv, în care predomină fibrele conjunctive. Acestea sunt dispuse în fascicule paralele cu axul longitudinal al osului. Printre fibrele conjunctive se gasesc fibre elastice și fibrocite.

De pe partea internă a periostului fibros pornesc fascicule de fibre conjunctive (fibrele Sharpey), care pătrund în lamelele osoase superficiale.

Pătura fibroasă a periostului este mai bine dezvoltată la osul adult și mai puțin dezvoltată la oasele copiilor.

Pătura internă sau periostul osteogen

Pătura internă poartă denumirea de pătură osteogenă sau periost osteogen și este formată din mai multe straturi de celule mezenchimale care au proprietatea de a diferenția osteoblastele și de a contribui la formarea țesutului osos.

La oasele în dezvoltare, periostul osteogen funcționează continuu, producând osteoblaste, și de aceea se numește periost osteogen activ, pe când la oasele adulte el nu funcționează decât în anumite stări ale organismului și de aceea se numește periost osteogen inactiv.

În periost se mai găsesc vase cu sânge, dintre care unele pătrund în țesutul osos și ajung până în canalele Havers. Vascularizarea periostului este mai bogată la oasele tinere. De asemenea, în periost se găsesc și terminații nervoase, dintre care unele se termină cu corpusculi Vater-Pacini sau cu corpusculi Ruffini.

Lasă un răspuns