Oina și baseball

Oină și baseball. Două sporturi asemănătoare

oina și baseballul sunt două sporturi relativ asemănătoare. Baseballul este este unul dintre cele mai populare sporturi din lume, chiar daca nu este la fel de raspandit ca fotbalul. Este deosebit de popular in Statele Unite, unde este sport national. Totusi, in ciuda proeminentei acestui joc, originile lui sunt oarecum obscure. Nu putem spune același lucru despre oină care este un sport practicat de români încă din cele mai vechi timpuri.

Alte sporturi similare cu oina și baseballul

Dacă originile oinei sunt cât de cât cunoscute, originile baseball-ului trimit într-o zonă foarte vagă a timpului. Care sunt originile baseballului? este o întrebare care a stârnit controverse mai bine de o sută de ani în urmă.

Una din teoriile cunoscute de români, care circulă și prin afară, este că baseballul își ar avea originile în oina noastră românească. Însă există multe jocuri asemănătoare ca oina și baseboll-ul în Europa. Cele mai cunoscute sunt:

  • Criket – un sport de echipă, jucat în Regatul Unit, pe un teren dreptunghiular în centrul unui teren oval mare de iarbă, doi jucători la bătaie care își protejează zona în timp ce echipa din teren încearcă să-i scoată din acea zonă.
  • Schlagball – un joc de echipa german, cu doisprezece jucatori in echipa, jucat prin lovirea migii cu un baston.
  • Pasapallo – un fel de baseball finlandez, diferenta fiind ca mingea se arunca vertical.
  • Palant – un joc polonez asemanator baseball-ului modern, jucat cu o minge de cauciuc si un baston.
  • Rounders – un joc englezesc cu minge si baston în care se lovește mingea, iar dupa lovire sportivul trebuie sa alerge in jurul a patru baze pentru a înscrie un punct.
  • Lapta – un sport popular rusesc, asemanator cu jocurile cu minge si baston de mai sus.
  • Stoolball – un joc cu minge si baston jucat inca din secolul al XIV-lea în Anglia.
  • Seker-hemat – este considerat de Peter Piccione, profesor și egiptolog la Universitatea din Charleston, SC, primul joc cu minge și baston jucat de regi în timpul festivalurilor din Egiptul antic.
  • Knattleikr – un joc cu minge și baston jucat de vichingi.

Așa cum vedem, există numeroase jocuri cu mingea și bastonul în Europa, acestea având mai mult sau mai puțin reguli de bază similare. Cum ar fi: se joacă pe echipe, folosesc un baston pentru a lovi o minge mică din piele, se joacă pe un teren plat și promovează efortul fizic. Totuși, nici unul dintre aceste jocuri cu minge si baston nu au reguli comune bine evidențiate.

Informații despre originea baseballului

În ciuda faptului că oina și baseballul par destul de asemănătoare, și se crede că au origini comune, sunt diferite în ceea ce privește regulile de joc, numarul de jucători, dimensiunea terenului, echipamentul etc.

Nimeni nu poate demonstra că baseballul iși are originea în oina românească, deoarece legătura dintre aceste două jocuri este destul de discutabilă. În plus, nu se poate dovedi nici că baseballul iși are originea într-unul din jocurile europene cu minge și baston enumerate mai sus. Totuși, un lucru e sigur, jocurile europene vechi cu minge si baston, unde oina ocupă loc fruntaș, stau la baza nașterii baseballului american în anii 1800.

La începutul secolului al XX-lea, unii sportivi americani patrioți făceau afirmații în mod eronat că baseballul este un produs în întregime american. În schimb, americanii au transformat un joc popular într-unul complex și organizat. Cu timpul baseballul a înflorit în Statele Unite. A devenit atât de popular că în anul 1856 a fost declarat „National Pastime”, un fel de distracție națională.

O informație celebră care circulă este faptul că doi imigranți români din Alba-Iulia, înrolați în armata Statelor Unite, au început să învețe colegii lor regulile jocului de oină. Diferențele dintre oină și baseball sunt rezultatul ajustărilor facute de unul dintre soldații americani.

Ce cred ai lor despre asemănarea între oină și baseball

Joc de oină

În anul 2007 niște militari americani au jucat oina la baza Mihail Kogălniceanu alături de militarii romîni, scrie Romania-Insider.com:

„O echipă mixtă de militari americani și români de la baza Mihail Kogălniceanu din sud-estul României s-a confruntat cu echipa de oină a poliției de frontieră Tomis Constanța într-o competiție de oină. Baseballul și oina s-au întâlnit pe acel teren în 2007.”

Unul dintre militarii americani care a participat la jocul de oină de la Mihail Kogălniceanu a declarat că:

„Oina este asemănătoare, deși nu este lafel de populară ca basebalul nostru american”, potrivit unui videoclip de prezentare al Joint Task Force East. Scrie Romania-Insider.com.

Într-un comunicat al Biroului pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii, în anul 2017, ambasadorul Marii Britanii în România a jucat oină la propunerea președintelui Federației Române de Oină, Nicu Dobre. Ambasadorul englez a declarat următoarele:

„Se sugerează uneori în România că oina a fost o sursă de inspirație pentru jocul american de baseball, adus în Lumea Nouă de imigranții din secolul al XIX-lea din Transilvania, deși pare mai probabil ca baseballul să provină din jocul rounders britanic. Există totuși câteva puncte de similitudine între oina și baseball. Ambele implică bâte de lemn (deși cea folosită în oina este mai lungă și mai subțire decât o bâtă de baseball) și o minge de dimensiuni comparabile. Prietenii români mi-au cerut adesea părerile despre faptul că oina ar putea fi o verișoară îndepărtată a cricketului. Dar pentru mine sporturile par foarte diferite, oina având destul de mult în comun cu jocurile de rounders pe care mi le amintesc departe din copilărie.”

Bibliografie

  1. LOC.gov, Origins and Early Days, https://shorturl.at/hHLQU, vizitat la 25 decembrie 2023;
  2. Naomi Gherman, Batter Up! Is It Baseball, Or Is It Oina?, 3seaseurope.com, https://shorturl.at/gvyF1, vizitat la 25 decembrie 2023;
  3. Paul Brummell, Oina, blogs.fcdo.gov.uk, https://shorturl.at/bdvP5, vizitat la 25 decembrie 2023;
  4. Romania-Insider.com, The forgotten Romanian national sport that may have inspired baseball, https://shorturl.at/gjlxz, vizitat la 25 decembrie 2023;
  5. Europeana.eu, Oina – Romania’s national sport, https://shorturl.at/ivBNX, vizitat la 25 decembrie 2023;
  6. Topendsports.com, Lapta – a Russian folk sport, https://rb.gy/zhwr4c, vizitat la 25 decembrie 2023;
  7. BR Bullpen, Origins of baseball, Baseball-Reference.com, https://rb.gy/9oms80, vizitat la 25 decembrie 2023;
  8. Marek Kępa, Did Baseball Come to the US from Poland?, Culture.pl, https://rb.gy/p6izbc, vizitat la 25 decembrie 2023;
  9. Julie Tetel Andresen, Oina and the Origins of American Baseball, JulieTetelAndresen.com, https://rb.gy/gctwbu, vizitat la 25 decembrie 2023;
  10. Bottropsport.de, Vom Schlagball-Virus infiziert, https://cutt.ly/9wFgdX3A, vizitat la 25 decembrie 2023.

Lasă un răspuns