Oina este un joc sportiv național ce se joacă cu mingea, iar un teren de oină respectă aceleași cerințe generale ale unui astfel de joc. Ca aspecte generale, terenul de oină împreună cu mingea de oină și bastonul de oină fac parte din elementele fundamentale ale acestui joc. Ca majoritatea jocurilor sportive cu mingea, terenul de oină este de formă dreptunghiulară și prezintă o suprafață plană (acoperită cu iarbă).
Cuprinsul articolului
Terenul de oină are următoarele dimensiuni: o lungime de 70 m și o lățime de 32 m. Suprafața de joc pe un teren de oină este împărțită în mai multe zone (vedeți figura 2), astfel:
- zona de bătaie;
- zona de protecție;
- zona de fund;
- zona de joc;
- zona de trei sferturi.
Zona de bătaie într-un teren de oină
Zona de bătaie într-un teren de oină este poziționată într-unul dintre capetele terenului și este cuprinsă între linia exterioară a zonei de bătaie și linia de bătaie a terenului. Zona de bătaie a unui teren de oină măsoară o adîncime de 5 m și o deschidere de 32 m, prin urmare se întinde pe toată lățimea terenului de oină.
În cadrul zonei de bătaie se găsește linia de așteptare a terenului de oină. Această linie se găsește în partea dreaptă a unui teren de oină, măsoară o lungime de 10 m și se întinde paralel cu linia exterioară a zonei de bătaie, la 1 m distanță de aceasta (vedeti figura 2). Linia de așteptare delimitează formația echipei de jucători care sunt la bătae. Jucătorii poziționați la linia de așteptare ocupă o formație în ordinea intrării la lovirea mingii de oină.
Zona de bătaie cuprinde zona de protecție. Zona de protecție într-un teren de oină este poziționață la mijlocul liniei de bătaie, între zona de bătaie și suprafața de joc. Această zonă este delimitată de un semicerc cu raza de 3 m unde este poziționat fruntașul (jucătorul de la bătaie).
Zona de fund a terenului de oină
Zona de fund într-un teren de oină se găsește în capătul opus al zonei de bătaie. aceasta măsoară aceleași dimensiuni ca zona de bătaie, respectiv o deschidere de 32 m, desfășurânduse pe toată lățimea unui teren de oină, și 5 m în adâncime. Zona de fund este delimitată de linia exterioară a zonei de fund și linia de fund (vedeți figura 2). În această zonă stă poziționat central jucătorul fundaș.
Zona de joc în terenul de oină
Zona de joc a unui teren de oină se găsește cuprinsă între zona de bătaie și zona de fund, aceasta măsoară o lungime de 60 m și o lățime de 32 m. Zona de joc este împărțită în 8 secțiuni și 9 poziții. O secțiune a unui teren de oină măsoară 17 m x 15 m, iar cele 9 poziții, unde sunt poziționați jucătorii de la prindere (mărginași și mijlocași, v. figura 3), au formă de cerc cu un diametru de 2 m.
Zona de joc este împărțită pe două culoare, un culoar de ducere și un culoar de întoarcere. Un culoar este format din două triunghiuri nemarcate și două careuri.
Pe culoarul de ducere există două triunghiuri nemarcate, triunghiul 1 ducere, în care jucătorul se găsește după ce a trecut linia de plecare și triunghiul 2 ducere poziționat înaintea liniei de sosire (vedeți figura 3). Tot pe culoarul de ducere există două secțiuni centrale denumite careul 1 ducere și careul 2 ducere, acestea fiind poziționate între triunghiul 1 ducere și triunghiul 2 ducere.
Culoarul de întoarcere este alcătuit identic ca și culoarul de ducere. Acesta cuprinde triunghiul 1 întoarcere, ce se găsește între linia de întoarcere și careul 1 întoarcere, careul 1 întoarcere, careul 2 întoarcere și triunghiul 2 întoarcere.
Zona de trei sferturi
În cadrul zonei de joc se găsește zona de trei sferturi. Zona de trei sferturi este o zonă într-un teren de oină cuprinsă între linia de fund și linia de trei sferturi, sau mai bine zis între zona de fund și careul 2 ducere repectiv careul 1 întoarcere.
Zona de trei sferturi măsoară o adâncime de 15 m și o deschider pe toată lățimea unui teren de oină și anume 32 m.