Săritura în lingime

Săritura în lungime cu elan. Fazele săriturii

Săritura în lingime cu elan este unul dintre cele mai vechi exerciții din atletism, precum și unul dintre cele mai naturale având în vedere execuția. Proba de sărituri implică străbaterea dintr-o singură săritură o distanță cât mai lungă. În general, săriturile fac parte din probele clasice, acestea implicând calități motrice precum viteza și forța, precum și multă stapânire de sine.

Săritura în lungime implică patru momente importante, și anume: elanul, bătaia (desprinderea), zborul și aterizarea. Săritura în lungime se bazează pe o cât mai bună viteză de alergare și detentă.

Elanul în săritura în lungime

Elanul este realizat de atlet printr-o alergare de viteză accelerată. Viteza accelerată executată ăn acest moment al săriturii ăn lungime trebuie să atingă apogeul cu câțiva pași ănainte de prag, ultimii pași fiind de control.

Bătaia în săritura în lungime cu elan

Bătaia de desprindere în săritura în lungime se execută pe piciorul cel mai puternic prin așezarea acestuia pe prag. Această bătaie trebuie să fie foarte puternică dar cu o mișcare suplă. Bataia reprezintă un moment foarte important în săritura în înălțime, deoarece necesită o precizie foarte mare în calcularea elanului, dacă luăm în calcul că depășirea pragului anulează încercarea.

Zborul în săritura în lungime cu elan

Săritura în lungime cu elan

În săritura în lungime cu elan, zborul trebuie să fie cât mai lung. În funcție de structură, zborurile în săritura în lungime se mai numesc și proceduri de sărit. Astfel, putem întâlni zbor prin extensie, zbor cu pași în aer etc. Procedeul de sărit „cu pași în aer” este cel mai eficient dintre procedee, însă prezintă și cea mai complicată tehnică. Acest procedeu obligă atletul la o foarte bună coordonare în mișcări și orientare foarte bună în spațiu. Ca și caracteristică fundamentală a procedeului „cu pași în aer” este o continuare a alergării și în timpul zborului. Procedeul de sărit „prin extensie” are ca mișcare de bază extensia trunchiului în timpul zborului urmată de ducerea cât mai în față a picioarelor și aterizarea.

Aterizarea

Aterizarea este ultima fază a unei sărituri în lungime, aceasta se execută pe ambele picioare.

Lasă un răspuns