În acest articol vom prezenta o listă de alimente alcaline necesare pentru a adopta o dietă preponderent alcalină. Acest tip de dietă se adoptă în vederea ameliorării acidității nocive a alimentației acide. Alimentația acidă rezultă în urma consumului de alimente preponderent acide, dăunătoare organismului. Această aciditate aduce cu ea un dezechilibru la nivel metabolismului celular, ducând apoi la efecte negative asupra sănătății.
Cuprinsul articolului
PH-ul în corp
Așa cum se cunoaște, pH-ul sau puterea de hidrogen ne indică caracterul bazic sau acid al unei soluții. Prin urmare, pH-ul ne indică aciditatea sau bazicitatea unei soluții având ca bază concentrația cationului H3O+.
PH-ul se măsoară pe o scară de la 0 (mediu acid) la 14 (mediu alcalin). Astfel că, atunci când avem ㏗ = 7 ⇒ mediu neutru; ㏗ < 7 ⇒ mediu acid; ㏗ > 7 ⇒ mediu alcalin (bazic).
Indicatorul principal în măsurarea acidității (sau alcalinității) în organism este sângele. Sângele în mod normal prezintă un pH ușor alcalin, cu valori ale pH-ului cuprinse între 7,35 și 7,45. Atunci când aceste valori scad sub 7, pH-ul sângelui devine acid, totodată apărând și riscul afecțiunilor la nivelul sănătății. Un pH acid al sângelui survine în primul rând din cauza unei diete acide, apoi din cauza altor factori secundari (stres, insuficiența oxigenului, deficit de substanțe nutritive, toxine etc.).
Listă de alimente alcaline
Oricare ar fi cauza acidității din sânge, organismul uman pornește un mecanism de apărare prin intermediul unor rezerve de minerale alcaline. Prin urmare, este este foarte important ca dieta zilnică să fie bogată în alimente alcaline. Cele mai importante alimente alcaline fiind legumele și fructele, asa cum vom vedea în continuare.
De reținut! Se crede că fructele sau legumele cu un gust acru sunt alimente acide, însă acestea se descompun în produși alcalini. Cel mai important exemplu sunt citricele (lămâi , grapefruit etc.) care în momentul contactului cu sucurile gastrice din stomac devin alcaline.
Listă de alimente alcaline din categoria legume
Nr. crt. | Alimente alcaline |
1. | Ardei gras |
2. | Ardei iute |
3. | Asparagus |
4. | Andive |
5. | Alge maro |
6. | Alge Wakame |
7. | Broccoli |
8. | Busuioc |
9. | Bob |
10. | Chilli |
11. | Chives |
12. | Chard |
13. | Cartofi dulci |
14. | Coriandru |
15. | Conopida |
16. | Ceapă |
17. | Castraveți |
18. | Cartofi noi |
19. | Chia |
20. | Dovlecei |
21. | Dovleac |
22. | Fasole boabe |
23. | Fasole verde |
24. | Fasole mung |
25. | Hrișcă |
26. | Linte |
27. | Mazăre |
28. | Morcovi |
29. | Mei |
30. | Năsturel |
31. | Pătrunjel |
32. | Păpădie |
33. | Quinoua |
34. | Ridiche |
35. | Roșii |
36. | Soia |
37. | Spelt |
38. | Salată verde |
39. | Sfeclă roșie |
40. | Spanac |
41. | Știr |
42. | Țelină |
43. | Usturoi |
44. | Varză |
45. | Varză de Bruxelles |
46. | Vinete |
Listă de alimente alcaline din categoria fructe
Nr. crt. | Alimente alcaline |
1. | Avocado |
2. | Ananas |
3. | Banane coapte |
4. | Caise |
5. | Cireșe |
6. | Curmale |
7. | Grapefruit |
8. | Lămâi |
9. | Măsline |
10. | Mango |
11. | Mere |
12. | Nectarine |
13. | Pere |
14. | Papaya |
15. | Piersici |
16. | Pepeni |
17. | Prune proaspete |
18. | Struguri |
Listă de alimente alcaline din categoria semințe
Nr. crt. | Alimente alcaline |
1. | Castane |
2. | Cocos |
3. | Migdale |
4. | Semințe de floarea soarelui |
5. | Semințe de dovleac |
6. | Semințe de susan |
7. | Semințe de in |
Listă de alimente alcaline din categoria alte alimente
Nr. crt. | Alimente alcaline |
1. | Apă alcalină |
2. | Lapte de migdale |
3. | Lapte de capră |
4. | Ceaiuri din plante (fără îndulcitori) |
5. | Ghimbir |
6. | Sare de mare |
7. | Produse din lucernă |
8. | Drojdie de bere |
9. | Pâine |
10. | Pâine cu germeni |
11. | Pâine fără gluten |
Obiceiuri alcaline
Nr. crt. | Obiceiuri alcaline |
1. | Odihnă |
2. | Somn |
3. | Calm |
4. | Relaxare |
5. | Bucurie (Fericire) |
6. | Bună dispoziție |
7. | Saună |
8. | Activitate fizică |