O listă de alimente fără gluten este prezentată mai jos în vederea cunoșterii și utilizării în alimentația zilnică. Acest articol iși propune să ajute persoanele intolerabile la gluten, precum și celiații, în vederea adaptării alimentației la cerințele organismului. Celiații nu pot consuma unele alimente ce au compunere gluten sau o combinație a acestei proteine care se găsește în anumite alimente.
Cuprinsul articolului
Ce este glutenul?
Glutenul este o denumire dată unor componente proteice de origine vegetală, cu o definiție inexactă, care se găsește în general în cereale, cum ar fi grâul, secara etc. Acesta este alcătuit din grupurile de proteine: glutelină (care conține proteine precum: glutenină, secalină, hordenină etc.) și prolamină (care conține proteine precum: gliadină, secalină, hordeină etc.).
Glutenul este acel element care face aluatul obținut din făină să capete elasticitate. În funcție de proteinele care intră în alcătuirea glutenului respectiv (glutenină, gliadină, leucosină etc.) elasticitatea aluatului diferă sau este inexistentă.
Listă alimente fără gluten
Nr. crt. | Listă alimente fără gluten |
1. | Legume (toate legumele) |
2. | Plante leguminoase (toate leguminoasele) |
3. | Verdețuri (toate verdețurile) |
4. | Fructe proaspete (toate fructele) |
5. | Fructe uscate (toate fructele) |
6. | Carne |
7. | Pește (toate speciile proaspete) |
8. | Ciuperci (toate soiurile de ciuperci comestibile) |
9. | Cartofi |
10. | Slănină |
11. | Orez |
12. | Ouă |
13. | Smântână |
14. | Lapte și produse lactate |
15. | Șuncă conservată DOP |
16. | Untură de porc conservată DOP |
17. | Amarant |
18. | Polen |
19. | Hrișcă |
20. | Unt |
21. | Porumb |
22. | Oțet balsamic DOP |
23. | Ulei de măsline |
24. | Grappa |
25. | Iaurt natural |
26. | Miere |
27. | Zaharuri (toate zaharurile) |
28. | Oțet din miere |
29. | Infuzii |
30. | Kanten (alge) |
31. | Mei |
32. | Quinoa |
33. | Lemn dulce crud |
34. | Lăptișor de matcă |
35. | Alge (toate algele) |
36. | Crustacee (toate speciile proaspete) |
37. | Sorg |
38. | Condimente (toate condimentele) |
39. | Tapioca |
40. | Uleiuri vegetale (nu cereale) |
41. | Oțet din vin |
42. | Vin |
43. | Tequila |
44. | Whisky scoțian care nu este produs din malț |
45. | Băuturi acidulate fără aditivi |
46. | Rom |
47. | Sucuri de fructe fără aditivi |
48. | Coniac |
49. | Cafea |
50. | Ceai |

Listă cu cerealele cu conținut mare de gluten
Nr. crt. | Cereale cu conținut mare de gluten |
1. | Grâu (grâu de pâine, grâu durum, germeni de grâu, paste, pâine, pizza, pesmet, fulgi etc.) |
2. | Grâu verde german sau grecesc (pâine, lipii, baghete de pâine, supe etc.) |
3. | Grâu kamut (biscuiți, fîină etc.) |
4. | Ovăz, conține deseori malț sau alte cereale (preăarate instant, iaurturi cu cereale, supe etc.) |
5. | Orz (cafea din orz, supe, paste, pâine, pesmet, biscuiți etc.) |
6. | Secară (pâine, baghete de pâine, biscuiți, etc.) |
7. | Spelta (făină pentru patiserie, supe, malț, tărâțe etc.) |
8. | Seitan (kofu, condimente vegetariene, sosuri de soia, gluten de grâu) |
9. | Triticale – hibrid realizat prin combinarea grâului cu secara (făină, toast danez, biscuiți etc.) |
Listă alimente cu gluten
Nr. crt. | Listă alimente cu gluten |
1. | Alimente în aluat |
2. | Biscuiți dulci obținuți din cereale |
3. | Fructe uscate în aluat |
4. | Smochine uscate în aluat |
5. | Pâine obținută din cereale |
6. | Pesmet din cereale |
7. | Tartine din pâine |
8. | Tărâțe din cereale |
9. | Torturi din cereale |
10. | Ciocolată cu cereale |
11. | Cușcuș |
12. | Grâu fărâmițat |
13. | Biscuiți sărați din cereale |
14. | Clătite din cereale |
15. | Creme din cereale |
16. | Toast danez din cereale |
17. | Crochete din cereale |
18. | Cafea de orz |
19. | Orz solubil |
20. | Mixuri de orz |
21. | Băuturi care conțin secară |
22. | Extract de malț din cereale |
23. | Fulgi din cereale |
24. | Făină din cereale |
25. | Sosuri îngroșate cu făinuri din cereale |
26. | Alimente cu pesmet |
27. | Amidon din cereale |
28. | Malț |
29. | Pețte prăjit în făină de cereale |
30. | Legume în aluat sau pane |
31. | Alimente pane |