Alimente fără gluten

Listă alimente fară gluten

O listă de alimente fără gluten este prezentată mai jos în vederea cunoșterii și utilizării în alimentația zilnică. Acest articol iși propune să ajute persoanele intolerabile la gluten, precum și celiații, în vederea adaptării alimentației la cerințele organismului. Celiații nu pot consuma unele alimente ce au compunere gluten sau o combinație a acestei proteine care se găsește în anumite alimente.

Ce este glutenul?

Glutenul este o denumire dată unor componente proteice de origine vegetală, cu o definiție inexactă, care se găsește în general în cereale, cum ar fi grâul, secara etc. Acesta este alcătuit din grupurile de proteine: glutelină (care conține proteine precum: glutenină, secalină, hordenină etc.) și prolamină (care conține proteine precum: gliadină, secalină, hordeină etc.).

Glutenul este acel element care face aluatul obținut din făină să capete elasticitate. În funcție de proteinele care intră în alcătuirea glutenului respectiv (glutenină, gliadină, leucosină etc.) elasticitatea aluatului diferă sau este inexistentă.

Listă alimente fără gluten

Nr. crt.Listă alimente fără gluten
1.Legume (toate legumele)
2.Plante leguminoase (toate leguminoasele)
3.Verdețuri (toate verdețurile)
4.Fructe proaspete (toate fructele)
5.Fructe uscate (toate fructele)
6.Carne
7.Pește (toate speciile proaspete)
8.Ciuperci (toate soiurile de ciuperci comestibile)
9.Cartofi
10.Slănină
11.Orez
12.Ouă
13.Smântână
14.Lapte și produse lactate
15.Șuncă conservată DOP
16.Untură de porc conservată DOP
17.Amarant
18.Polen
19.Hrișcă
20.Unt
21.Porumb
22.Oțet balsamic DOP
23.Ulei de măsline
24.Grappa
25.Iaurt natural
26.Miere
27.Zaharuri (toate zaharurile)
28.Oțet din miere
29.Infuzii
30.Kanten (alge)
31.Mei
32.Quinoa
33.Lemn dulce crud
34.Lăptișor de matcă
35.Alge (toate algele)
36.Crustacee (toate speciile proaspete)
37.Sorg
38.Condimente (toate condimentele)
39.Tapioca
40.Uleiuri vegetale (nu cereale)
41.Oțet din vin
42.Vin
43.Tequila
44.Whisky scoțian care nu este produs din malț
45.Băuturi acidulate fără aditivi
46.Rom
47.Sucuri de fructe fără aditivi
48.Coniac
49.Cafea
50.Ceai
Listă alimente fară gluten

Listă cu cerealele cu conținut mare de gluten

Nr. crt.Cereale cu conținut mare de gluten
1.Grâu (grâu de pâine, grâu durum, germeni de grâu, paste, pâine, pizza, pesmet, fulgi etc.)
2.Grâu verde german sau grecesc (pâine, lipii, baghete de pâine, supe etc.)
3.Grâu kamut (biscuiți, fîină etc.)
4.Ovăz, conține deseori malț sau alte cereale (preăarate instant, iaurturi cu cereale, supe etc.)
5.Orz (cafea din orz, supe, paste, pâine, pesmet, biscuiți etc.)
6.Secară (pâine, baghete de pâine, biscuiți, etc.)
7.Spelta (făină pentru patiserie, supe, malț, tărâțe etc.)
8.Seitan (kofu, condimente vegetariene, sosuri de soia, gluten de grâu)
9.Triticale – hibrid realizat prin combinarea grâului cu secara (făină, toast danez, biscuiți etc.)

Listă alimente cu gluten

Nr. crt.Listă alimente cu gluten
1.Alimente în aluat
2.Biscuiți dulci obținuți din cereale
3.Fructe uscate în aluat
4.Smochine uscate în aluat
5.Pâine obținută din cereale
6.Pesmet din cereale
7.Tartine din pâine
8.Tărâțe din cereale
9.Torturi din cereale
10.Ciocolată cu cereale
11.Cușcuș
12.Grâu fărâmițat
13.Biscuiți sărați din cereale
14.Clătite din cereale
15.Creme din cereale
16.Toast danez din cereale
17.Crochete din cereale
18.Cafea de orz
19.Orz solubil
20.Mixuri de orz
21.Băuturi care conțin secară
22.Extract de malț din cereale
23.Fulgi din cereale
24.Făină din cereale
25.Sosuri îngroșate cu făinuri din cereale
26.Alimente cu pesmet
27.Amidon din cereale
28.Malț
29.Pețte prăjit în făină de cereale
30.Legume în aluat sau pane
31.Alimente pane

Lasă un răspuns