Mingea de oină (Figura 1) este un element de echipament în jocul de oină. Jocul de oină sau oina este un sport tradițional românesc care se joacă între două echipe, o echipă „la bătaie” și una „la prindere”. Echipele trebuie să acumuleze cât mai multe puncte prin lovirea mingii de oină cu bastonul de oină și trimiterea cât mai departe, precum și interceptarea mingii și lovirea adversarilor din echipa adversă.
Greutatea mingii de oină influențează foarte mult acest joc, asfel că aceasta are o greutate echilibrată potrivită atât pentru lovirea cu bastonul de lemn cât și pentru lovirea adversarilor prin proiectarea mingii de oină cu mâna liberă. Prin urmare, greutatea mingii de oină trebuie să aibe o valoare optimă, astfel încât să asigure condiții de proiectare prin lovire cu bastonul, proiectare cu mâna goală, prindere, dar și să nu creeze acidentări sportivilor loviți.
Având în vedere cele menționate mai îninte, greutatea mingii de oină are o valoare de 140 grame. Aceasta are formă de sferă cu diametrul de 8 cm și o circumferință de 24 cm. Partea exterioară este realizată din piele naturală vopsită în diferite culori, cea mai comună culoare este alb. Învelișul exterior din piele este confecționat din opt piese din piele de formă triunghiulară cusute între ele manual.
Greutatea mingii de oină este dată nu doar de acest înveliș din piele, ci și din compoziția exterioară. Astfel că, mingea de oină este umplută cu păr natural de cal, bou sau porc. Prin urmare, această minge nu este una obișnuită, modernă. Jocul de oină este adânc legat de datini și obiceiuri românești fiind o creație populară.