Dimensiunile terenului de volei

Dimensiunile terenului de volei

Dimensiunile terenului de volei sunt specificate în Regulamentul jocului de volei, aprobat de Federația Internațională de Volei (FIVB) în 2012. Conform regulamentului, terenul de volei este construit pe o suprafață plană acoperită sau în aer liber. Dimensiunile terenului de volei sunt aceleași, indiferent dacă terenul este în interior sau afară. Singura excepție este faptul că un teren construit la exterior trebuie să prezinte o înclinație (pantă) a suprafeței de 5 mm/m.

Terenul de volei este o suprafață plană alcătuită din mai multe zone. Această suprafață se numește arie de joc. Conform regulamentului, aria de joc cuprinde terenul de joc (suprafața unde are loc așezarea în teren la volei a jucătorilor) și zona liberă.

Dimensiunile terenului de volei sau terenul de joc/terenul propriu-zis

Terenul de joc este un dreptunghi cu dimensiunile 18×9 m, înconjurat de o zonă liberă cu o lățime de minimum 3 m pe toate laturile.”Regulamentul jocului de volei, aprobat de FIVB.

Dimensiunile terenului de volei propriu-zis, așa cum le putem vedea redate și în imaginea de mai sus, delimitează spațiul de joc în două suprafețe cu dimensiunile de 9×9 m. Ca rezultat, avem o suprafață de joc a terenului de 18 m lungime și 9 m lățime unde două echipe își desfășoară acțiunea de joc.

Fiecare jumătate de teren de volei este împărțită în două zone de joc. Aceste zone sunt denumite zona de apărare și zona de atac (vedeți imaginea de mai jos).

Zonele terenului de volei

Zona de apărare se întinde în adâncime de la linia de fund până la linia de atac (linia zonei de atac) și pe toată lățimea terenului. Această zonă măsoară 6×9 m.

Zona de atac se întinde între zona de apărare până la linia fileului terenului de volei și pe toată lățimea terenului. Această zonă măsoară 3×9 m.

Dimensiunile terenului de volei în toată aria de joc

Așa cum spuneam mai înainte, aria de joc reprezintă tot spațiul de joc inclusiv zona liberă. Spațiul liber de joc reprezintă spațiul superior ariei de joc lipsit de orice obstacol. Acest spațiu are o dimensiune de minim 7 m înălțime de la suprafața terenului.

Conform regulamentului, dimensiunile terenului de volei vis-a-vis de zona liberă în competițiile oficiale, aceasta trbuie să fie de minim 5 m măsurați de la liniile laterale ale terenului și 6,5 m de la liniile de fund. În ceea ce privește înălțimea spațiului liber de joc, acesta trebuie să aibă minim 12,5 m măsurați de la suprafața terenului în înălțime.

Dimensiunile fileului de volei
Dimensiunile fileului de volei

Bibliografie

  1. T. Căileanu, Mic dicționar al sporturilor, Editura Albatros, București, 1984;
  2. Regulamentul jocului de volei, Federația Internațională de Volei (FIVB), 2012.

Lasă un răspuns