Curiozitati despre volei

Curiozitati despre volei

În acest articol voi prezenta unele dintre cele mai însemnate curiozități despre volei. Voleiul este un sport apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, acesta fiind inventat în 1895 ca o alternativă la jocul de bachet.

1. Voleiul a fost inventat de William George Morgan

William G. Morgan a inventat jocul de volei pentru a înlocui baschetul. În timp ce lucra la YMCA ca director de educatie fizica, acesta constata ca baschetul este un sport care nu putea fi jucat de persoane cu o conditie fizica slaba, scunzi și persoane în vârstă. Astfel, Morgan a conceput un joc accesibil tuturor oamenilor, acel joc este voleiul.

2. Voleiul s-a jucat cu minge de baschet

De la invenția sa și 5 ani mai târziu, jocul de volei s-a jucat cu mingea de baschet. La 1900, s-a introdus prima minge de volei care era mai mică, mai ușoară și din cauciuc.

3. Cel mai mare turneu de volei pe plajă a fost în 2014

Cel mai mare turneu de volei pe plajă a fost organizat în Toronto, Canada, în anul 2014. Acest turneu a fost organizat cu scopul strângerii unor fonduri pentru o cauză caritabilă. În turneu au participat 968 de sportivi.

4. Voleiul este al 4-lea cel mai popular sport din lume

În ciuda faptului că voleiul este un joc sportiv relativ nou acesta a fost adoptat rapid de toate țările lumii. Astazi, voleiul este practicat de 998 mil. de sportivi.

5. Primul turneu olimpic de volei a avut loc în 1964

Voleiul a fost introdus pentru prima dată la jocurile olimpice în anul 1964, la Tokyo, Japonia. Acest turneu de volei a fost câștigat de URSS la băieți și de Japonia la fete.

6. Primul joc de volei pe plajă a fost jucat în 1915

Pentru prima dată, voleiul s-a jucat pe plajă ăn anul 1915 pe plaja Waikiki din Hawai. Însă, acest joc se juca cu echipe normale de câte 6 jucători. Mai târziu, în 1930, voleiul pe plajă s-a jucat pentru prima dată cu echipe de doi jucători. Acest fapt a făcut voleiul să explodeze ca popularitate.

7. Cel mai lung meci de volei a durat peste 75 de ore

Cel mai lung meci de volei s-a jucat în SUA în anul 2011 și a durat 75 de ore și jumătate.

8. Voleiul din șezut a fost inventat în Olanda

În anul 1956, Comitetul Sportiv Olandez a inventat voleiul din așezat în cadrul unui program de reabilitare a veteranilor de razboi.

9. Cel mai scund jucător de volei are 1,67 m

Iranianul Farhad Zarif este cel mai scund jucător de volei care a apărut într-un meci oficial. Totodată, Zarif a primit titlul de cel mai bun libero de mai multe ori consecutiv.

10. Cel mai înalt jucător de volei are 2,24 m

Thailandezul Wuttchai Suksara este cel mai înalt jucător de volei din lume care a jucat într-un meci oficial. Acesta măsoară 2,24 m înălțime și este un blocator de mijloc al echipei naționale de volei a Thailandei.

Lasă un răspuns