Fie că sunteți pasionat de fotbal, elev sau părinte, este important să înțelegeți cele 17 reguli de fotbal și regulamentul acestui joc sportiv. Nu numai că vă va ajuta să urmăriți mai bine jocul, dar veți putea, de asemenea, să transmiteți cunoștințele dumneavoastră despre fotbal prietenilor, colegilor, copiilor și așa mai departe.
Cuprinsul articolului
Cum au apărut cele 17 reguli de fotbal
În 1863, a fost scris primul regulament de fotbal de către FA (Federația Engleză de Fotbal). Câteva decenii mai târziu, în 1886, IFAB (Consiliul Asociației Internaționale de Fotbal) a fost înființat pentru a ajuta la reglementarea implementării regulilor jocului pe tot globul.
Fondată de asociațiile de fotbal din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, IFAB este „organizația internațională cu întreaga responsabilitate pentru stabilirea și protejarea Legilor Jocului”.
FIFA, fondată la Paris în anul 1904, este organizația mondială de guvernare a fotbalului, face parte din IFAB din 1913, iar în acest moment este organizația mondială care reglementează regulile de jor, respectiv competițiile jocului de fotbal.
Cele 17 reguli de fotbal, așa cum sunt pur și simplu menționate, sunt singurele reguli pe care FIFA le permite membrilor săi să le folosească. În rare ocazii, există variații minore ale legilor, dar în cea mai mare parte, acestea sunt respectate de toate asociațiile naționale.
Care sunt cele 17 reguli de fotbal?
Regula de fotbal nr. 1: Terenul de joc
- Terenul este compus din iarbă naturală sau artificială, în afară de meciurile de agrement care se desfășoară uneori pe pământ.
- Terenul este împărțit în două jumătăți egale de o linie care este paralelă cu linia poarții și marchează suprafața de joc. Această linie servește drept centru, iar în jurul ei este trasat un cerc cu diametrul de 9,15 m.
- Liniile de contact trebuie să aibă o lungime de 90-120 de metri și aceeași lungime. Liniile de poartă trebuie să aibă o lățime de 45-90 de metri și o lățime similară.
Regula de fotbal nr. 2: Mingea de joc
- Aceasta este una dintre cele 17 reguli de fotbal care prevede că diametrul standard al mingii de fotbal trebuie să fie de aproximativ 22 cm și o circumferință de 68–70 cm.
- Mingea de fotbal trebuie să cântărească între 410-450 kg.
Regula nr. 3: Numărul de jucători pe teren
- Pe teren trebuie să existe maxim 11 jucători pentru fiecare echipă, iar portarul este unul dintre ei. Când o echipă nu are șapte jucători disponibili pentru a juca are loc un forfait.
- Cu excepția meciurilor amicale, în competițiile aprobate de FIFA sunt permise maximum cinci înlocuiri per meci.
- Inlocuitorii intra doar daca este o oprire a jocului, la jumătatea timpului, după ce jucătorul înlocuit a părăsit terenul, după ce arbitrul își dă semnalul.
Regula nr. 4: Echipamentul de joc al jucătorilor
- Este a patra dintre cele 17 reguli de fotbal care obligă toți jucătorii să poarte ghete, șosete, pantaloni scurți, un tricou cu mâneci și apărătoare pentru tibie. Întreaga tibie trebuie ascunsă de șosete.
- Jucătorii nu pot purta nimic care ar putea fi considerat periculos. Toate articolele precum coliere, inele, brățări și ceasuri nu sunt permise.
- Fiecare jucător este inspectat înainte de meci sau înainte de a intra în joc ca înlocuitor.
- Dacă arbitrul consideră că echipamentul unui jucător este inadecvat, jucătorul poate fi exclus până când problema este rezolvată.
Regula nr. 5: Arbitrul
- Un arbitru este un oficial care supraveghează un joc de fotbal. Acesta are ultimul cuvânt în toate problemele, inclusiv în dispute.
- El are puterea de a penaliza un jucător, de a opri un meci în caz de fault și, mai mult decât atât, îi revine întrega responsabilitate de a supraveghea jocul pentru ca acesta să decurgă fără probleme.
Regula nr. 6: Arbitrii asistenți
- Un arbitru asistent îl ajută pe arbitru în supravegherea jocului. Arbitrii asistenți sunt așezați de fiecare parte a terenului și au autoritatea de a interveni în unele cazuri, cum ar fi anunțarea jucătorilor când mingea a ieșit din joc, un jucător a fost fault, un jucător este în ofsaid sau dacă un jucător trebuie să fie înlocuit.
- În fiecare meci profesionist există doi arbitri asistenți, doi arbitri asistenți suplimentari, un arbitru asistent de rezervă, un arbitru asistent video (VAR) și un asistent VAR.
Regula nr. 7: Durata jocului de fotbal (durata meciului)
- Este una din cele 17 reguli de fotbal care impune timpul de joc într-un meci. Astfel, un meci de fotbal are o durată de 90 de minute și este împărțit în două reprize a câte 45 minute fiecare.
- Între cele două reprize, există o pauză cu o durată de 15 minute.
- Timpul complet marchează încheierea jocului.
Regula nr. 8: Începerea și repornirea jocului de fotbal
- Fiecare meci de fotbal începe cu o tragere la sorți. Cei doi căpitani de echipă se întâlnesc în mijlocul terenului cu arbitrul dede centru.
- Căpitanul echipei câștigătoare alege ce poartă să utilizeze în prima repriză, în timp ce echipa care pierde aruncarea începe jocul.
- Fiecare repriză începe cu o lovitură de început, iar când fiecare gol este marcat, mingea este transmisă celeilalte echipe pentru a începe mingea. Se începe la jumătatea fluierului oficialului.
- În timpul unei lovituri de început, toți jucătorii, cu excepția jucătorului care lovește mingea, trebuie să se afle pe propria jumătate a terenului de joc.
Regula nr. 9: Mingea în și în afara terenului de joc
- Când o minge trece complet peste linia de poartă sau linia de margine, nu mai este în joc. Aceasta se aplică atât mingiilor de la sol cât și celor din aer.
- Dacă mingea atinge cadrul porții sau arbitrul și rămâne în interiorul liniilor de poartă și a liniilor de margine, este încă în joc.
Regula nr. 10: Rezultatul unui meci
- Este una dintre cele 17 reguli de fotbal care reglementează scorul meciului de fotbal. Echipa care a înscris cele mai multe goluri la sfârșitul meciului este declarată câștigătoare.
- Pentru marcarea unui gol, întreaga minge trebuie să treacă linia porții.
- Un meci este considerat egal dacă echipele nu marchează niciun gol sau au marcat un număr egal de goluri.
- Atunci când meciul are nevoie de o echipă câștigătoare (adică play-off sau turneu) și există o egalitate la sfârșitul regulamentului, atunci meciul va continua cu două perioade de prelungiri și, eventual, o departajare la penalty.
Regula nr. 11: Offside-ul
- Dacă părțile corpului unui jucător, excluzând mâinile și brațele, se află în jumătatea terenului celeilalte echipe și mai aproape de linia de poartă decât mingea, atunci jucătorul se spune că se află în poziție de offside.
- Jucătorul care primește mingea trebuie să fie la egalitate sau în spatele penúltimului apărător (ultimul fiind de obicei portarul).
Regula nr. 12: Faultul și comportamentul nesportiv
- Un fault este o greșeală comisă atunci când un jucător încalcă regulile jocului și, ulterior, împiedică jocul să fie jucat. Echipa adversă a jucătorului care a comis fault primește o lovitură liberă ca pedeapsă.
- Orice acțiune a unui jucător pe care arbitrul o consideră că necesită o atenționare disciplinară este considerată a fi o conduită greșită. Jucătorul care comite acest lucru fie va primi un avertisment, fie va fi dat afară de pe teren.
- Un jucător care este dat afară de pe teren nu poate fi înlocuit.
Regula nr. 13: Loviturile libere
- Este una dintre cele 17 reguli de fotbal care ne spune că în jocul de fotbal, loviturile libere pot fi de două feluri: directe și indirecte.
- O lovitură directă este o lovitură liberă care este executată și nu trebuie să atingă un alt jucător înainte de a intra în poartă.
- O lovitură indirectă poate fi marcată numai după ce un alt jucător a intrat în contact cu mingea. Când arbitrul ridică mâna în timpul unei lovituri, aceasta indică o lovitură liberă indirectă.
- În ambele situații de lovituri libere, mingea, înainte să fie lovită, trebuie să fie oprită.
Regula nr. 14: Penaltiul (lovitura de pedeapsă)
- Când un apărător comite un fault sau atinge mingea cu mâna în interiorul careului propriu, celeilalte echipe i se va acorda un penalti.
- Toți jucătorii din ambele echipe trebuie să stea în afara suprafeței de pedeapsă în timp ce se execută penaltiul. După ce a fost executată lovitura, li se va permite să intre în careu.
- Portarii au voie să se deplaseze lateral de-a lungul liniei de poartă înainte de a se executa loviturea mingii, dar trebuie să rămână pe linia porții până când mingea este lovită.
Regula nr. 15: Aruncarea de la margine
- O aruncare de la margine este acordată după ce mingea a părăsit terenul de joc.
- Adversarii jucătorului care a atins ultima dată mingea primesc o aruncare de la margine.
Regula nr. 16: Degajarea mingii (lovitura de la poartă)
- Acesta este executată atunci când întreaga minge traversează linia porții (pe sol sau în aer), după ce a atins ultima dată un membru al echipei de atac și golul nu este marcat.
- Degajarea mingii se execută printr-o lovitură executată de către portar.
Regula nr. 17: Cornerul (lovitura de la colțul terenului)
- Este ultima dintre cele 17 reguli de fotbal care reglementează cornerul.
- Dacă apărarea adversă aruncă mingea în afara limitelor terenului dincolo de propria linie de poartă, fie în aer sau pe sol, atacul echipei adverse va primi un corner (lovitură de la colțul terenului).
- Mingea este pusă în zona de colț, iar echipa ofensivă o dă înapoi în joc.
- Un jucător poate înscrie direct dintr-o lovitură de colț.