Ce este ATP

Ce este ATP? Rolul ATP în organism

Corpul uman este un organism complex care consumă foarte multă energie pentru a menține o funcționare bună. Pentru aceasta organismul uman necesită un mijloc de stocare a energiei pe care să-l folosească ca monedă de schimb, acea monedă este ATP-ul. Dar ce este ATP mai exact? Asta vom afla în continuarea articolului.

Cuprinsul articolului

Ce este ATP?

ATP este prescurtarea de la adenozintrifosfat și reprezintă sursa pentru utilizare și stocare a energiei la nivelul celulei. Acet compus organic furnizor de energie este o nucleozidă trifosfat, alcătuită dintr-o bază azotat (adenină), un zahăr (riboză) și trei grupări fosfat legate în serie.

ATP-ul este foarte popular denumit ”moneda energetică” a celulei. Aceasta datorită faptului că este un compus chimic pe care orice celulă îl folosește în activitatea sa de transfer al energiei în interiorul organismului.

ATP-ul (adenozintrifosfatul) când este consumat în procesele metabolice la nivelul celulei, se transformă fie în ADP (adenozin difosfat), fie în AMP (adenozinmonofosfat).

Mai mult decât atât, ATP-ul este un precursor al ADN-ului (acid dizoxidonucleic) și al ARN-ului (acid ribonucleic), acesta fiind folosit ca coenzimă.

Sinteza ATP-ului folosește energia obținută din multiple mecanisme catabolice, inclusiv respirația celulară, cetoza și betaoxidarea. Cea mai mare parte a sintezei ATP are loc în respirația celulară la nivelul mitocondriilor, generând cca. 32 de molecule de ATP pe moleculă de glucoză care este oxidată.

Rolul ATP în organism

Deși celulele descompun continuu ATP pentru a obține energie, acesta este sintetizat în mod constant din ADP și fosfat prin procesele de respirație celulară. Majoritatea ATP-ului din celule este produs de enzimă ATP sintetaza, care transformă ADP și fosfatul în ATP. Sintaza ATP are loc în membrana mitocondriilor celulei. Rolul ATP în organism a fost descoperit de Fritz Albert Lipmann și Herman Kalckar în 1941.

ATP este sursa primară de energie utilizată de celulele organismului uman pentru o gamă largă de procese fiziologice, cele mai importante fiind contracția musculară, propagarea impulsului nervos, sinteza proteinelor și transportul ionilor. Prin urmare, cantitatea de ATP din organism este strâns reglată pentru a se asigura că celulele au o aprovizionare constantă cu energie pentru aceste funcții esențiale.

În general, în timp ce cantitatea de ATP din organism poate varia în funcție de factorii individuali, producția și utilizarea constantă a ATP-ului asigură aprovizionarea constantă a celulelor cu energie pentru a-și îndeplini funcțiile.

Lasă un răspuns