Așezarea în teren la volei

Așezarea în teren la volei

Așezarea în teren la volei se face conform ordinii de rotație a jucătorilor într-un meci. Exceptând jucătorul de la serviciu (jucătorul care lovește prima dată mingea), fiecare jucător trebuie să se găsească în terenul de joc propriu conform regulilor ce urmează. După ce mingea a fost servită, așezarea în teren la volei nu mai respectă nici o regulă, iar jucătorii pot să se deplaseze și să ocupe orice poziție doresc în terenul propriu dar și în zona liberă.

Înainte ca mingea să fie servită, așezarea în teren la volei respectă o numerotare a jucătorilor în funcție de poziția (postul) pe care o ocupă în terenul de joc. Terenul de volei are două linii: linia întâi și linia a doua. În funcție de aceste două linii se execută și așezarea în teren la volei.

Așezarea în teren la volei după poziția jucătorilor

În funcție de poziția pe care o ocupă jucătorii sunt plasați la liniile terenului astfel:
  • 3 jucători la linia întâi;
  • 3 jucători la linia a doua.

Cei 3 jucători poziționați la linia întâi (linie ce se găsește la fileu) sunt plasați de-a lungul fileului terenului și ocupă pozițiile, de la stânga la dreapta, 4, 3 și 2. Poziția numărul 4 se găsește în partea stângă-față, poziția numărul 3 se găsește la gentru-față, iar poziția numarul 2 se află la dreapta-față (vedeți prima imagine a articolului).

Cei 3 jucători poziționați la linia a doua (linie ce se află la fundul terenului de joc) sunt plasați de-a lungul liniei de fund. Aceștia ocupă pozițiile, de la stânga la dreapta, 5, 6 și 1. Așezarea în teren la volei pe pozițiile 5, 6 și 1 respectă următoarea orientare în terenul de joc: stânga-spate pentru poziția numărul 5, centru-spate pentru poziția numărul 6 și dreapta-spate pentru poziția numărul 1.

Așezarea în teren la volei în funcție de relativitatea poziției jucătorilor

Având în vedere că pozițiile jucătorilor menționate anterior nu sunt fixe, așezarea în teren la volei a jucătorilor trebuie să respecte câteva reguli. Prin urmare, oricare jucător poziționat în lina a doua ce ocupă pozițiile 5, 6 și 1 trebuie să mențină o poziție față de fileu mai mare decăt coechipierul său corespondent poziționat pe linia întâi (linia de la fileu). Astfel jucătorul ce ocupă poziția 5 trebuie să mențină o distanță în teren față de fileu care să nu fie mai mare decît distanța dintre jucătorul de pe poziția 4 și fileu. Și tot așa, jucătorul de pe poziția 6 față de jucătorul de pe poziția 3, respectiv jucătorul de pe poziția 1 față de jucătorul de pe poziția 2.

O altă regulă importantă în ceea ce privește așezarea în teren la volei este că jucătorii de pe ambele linii (linia întâi și linia a doua) trebuie să fie poziționați lateral în ordina pozițiilor ocupate.

Așezarea în teren la volei în funcție de poziția picioarelor jucătorilor în contact cu terenul de joc

Orice jucător poziționat pe linia întâi (la fileu) trebuie să dețină minim un picor sau o parte a piciorului mai aproape de linia fileului decât picioarele coechipierului acestuia corespondent. Prin urmare, jucătorul de pe poziția 4 (față-stânga) trebuie să aibă minim o parte a piciorului mai aproape de fileu decât coechipierul său corespondent, și anume jucătorul de pe poziția 5 din linia a doua. Urmând această regulă fiecare jucător de pe linia întâi.

Orice jucător de pe o poziție laterală (pozițiile 4, 2, 5 și 1) trebuie să aibă piciorul sau minim o parte a piciorului apropiată de linia laterală a terenului decât jucătorii de pe pozițiile de la centru (pozițiile 3 și 6).

Așezarea în teren la volei

Lasă un răspuns