Înainte de a vorbi despre alimente care conțin vitamina K2 trebuie să cunoaștem câteva informații de bază despre această vitamină K. Vitamina K este foarte importanta in organismul uman datorită rolului său în coagularea a sângelui. Aceasta funcție o realizează prin modificarea moleculelor de proteine. Deși lanțurile laterale ale unităților izoprenoide din molecula de vitamina K sunt diferite ca lungime, enzima γ-glutamil carboxilază le folosește pentru activarea proteinelor specifice. Aceste proteine, inclusiv protrombina, sunt implicate în coagularea sângelui și metabolismul osos, precum și în inhibarea calcificării în țesuturile moi.
Cuprinsul articolului
Tipurile principale de vitamina K sunt vitamina K1 si vitamina K2. Acestea două sunt vitale pentru o sănătate optimă a oaselor și a inimii, precum și în homeostază. Mai multe studii au raportat mai multe beneficii pentru sănătate cu vitamina K2 decât cu vitamina K1.
Importanța vitaminei K2 în organism
Vitamina K2 contribuie la sănătatea pielii și la metabolismul oaselor, promovează funcționarea corectă a creierului și previne bolile legate de inimă. În plus, vitamina K2 este importantă în utilizarea calciului de către organism pentru a ajuta la formarea oaselor și pentru a inhiba calcificarea vaselor de sânge.
Cum se produce vitamina K2 în organism?
De obicei, când ne gândim la alimente bogate în vitamine, mintea noastră se îndreaptă spre fructe și legume. Și, în majoritatea cazurilor, acestea sunt unele dintre cele mai bune alegeri pentru multe dintre vitaminele și mineralele care alimentează corpul nostru.
Dar vitamina K2 este foarte diferită. Cel mai adesea este asociată cu alimente fermentate și produse de origine animală. Asta pentru că vitamina K2 nu apare în mod natural. Este sintetizată (creată) de bacterii.
Datorită acestui proces de sinteză nu se poate determina exact cât de multă vitamina K2 este într-un anumit aliment. Acest lucru se datorează faptului că conținutul de vitamina K2 poate varia foarte mult în funcție de câte bacterii sunt prezente și, prin urmare, de cât de multă vitamina K2 este creată.
De câtă vitamina K2 avem nevoie?
Nu există o cantitate clară cu privire la cât de multă vitamina K2 ar trebui inclusă în dieta zilnică. Aceasta diferă în funcție de fiecare persoană în parte. Recomandarea optimă este să se obțină un total de cca. 120 de micrograme de vitamina K pe zi. Aceasta poate fi printr-o combinație de vitamine K1 și K2.
Multe dintre alimentele despre care se știe că sunt bogate în vitamina K2 nu sunt considerate în mod tradițional ca făcând parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă și ar trebui consumate cu moderație.
Alimente bogate în vitamina K2
Există o gamă variată de alimente bogate în vitamina K2, însă nu toate acestea sunt sănătoase. De aceea vom prezenta cele mai sănătoase alimente bogate în vitamina K2.
Natto
Natto este un aliment japonez fermentat pe bază de soia, deosebit de hrănitor. Este făcut din boabe de soia fermentate și are o textură lipicioasă.
Pe lângă faptul că este cea mai mare sursă cunoscută de vitamina K2, nattō este bogat în alți nutrienți importanți, cum ar fi fibre, proteine și fier.
Varză murată
Varza murată este o varză fermentată. Ca și alte alimente fermentate, este plină de bacterii bune care ajută la menținerea microbiomului intestinal în echilibru. Asta înseamnă că, pe lângă faptul că ajută la obținerea de mai multă vitamina K2, organismul beneficieză de îmbunătățirea sănătății intestinale. Acest fapt ajută corpul să producă mai multă vitamina K2.
Kefir
Popular în Rusia și în părți ale Europei de Est, chefirul este o băutură lactată fermentată, care este similară cu un iaurt subțire.
Piept de pui
Pieptul de pui face parte din acel grup al alimentelor care sunt atât bogate în vitamina K2, cât și sănătoase, cel puțin pentru persoanele care mănâncă produse de origine animală.
Gălbenuș de ou
Se cunoaște faptul că de fapt albușurile sunt considerate partea mai sănătoasă a oului. Acest lucru se datorează faptului că gălbenușurile de ou au grăsimi saturate și crește nivelul de colesterol rău. Totuși, au o cantitate însemnată de vitamina K2.
Când vine vorba de ouă, moderația este cheia. Un ou pe zi, inclusiv gălbenușul, este de obicei în regulă pentru persoanele care au un nivel sănătos de colesterol în sânge și care nu suferă de boli de inimă.
Ficat de pui
Ficatul de pui nu este unul dintre cele mai populare alimente într-o dietă, însă este o alegere destul de solidă din punct de vedere nutrițional. Pe lângă o cantitate mare de vitamina K2, este bogat în fier, vitamine B, proteine și multe altele.